Close

August 19, 2012

Spelershandel: de “wegwerp-Afrikaan”

“Hoe importeer je een Afrikaans talent? In de studie staat beschreven hoe zaakwaarnemers Afrikaanse tieners verleiden naar Europa te komen. Volgens een vast patroon verworden ze van talent tot illegaal. Jaarlijks verdwijnen talloze talenten van de radar. In zeven stappen naar de ondergang. Dat gaat zo:

1. Een tussenpersoon ontdekt een, meestal jonge, sporter en hij belooft emigratie mogelijk te maken naar een club in Europa. Mooie folders komen op tafel. Er wordt geschermd met grote clubs. Deze praktijken zijn in de informele structuren van de sport vaak moeilijk te controleren. De voetballer jaagt zijn dromen na en wil dolgraag.

2. De makelaar vraagt aan de familie van de speler een geldsom om hem te kunnen plaatsen in Europa. Soms verkoopt de familie al haar goederen of steekt zich in de schulden om de tussenpersoon te kunnen betalen, in de hoop op een snelle return on investment.

3. De voetballer komt naar Europa, meestal met een toeristenvisum voor een maand. De reizen zijn vaak illegaal (bijvoorbeeld als verstekelingen in boten) en gevaarlijk. Het gaat regelmatig over extreem lange reizen met uitdroging en onderkoeling tot gevolg.

4. Eenmaal in Europa werkt de speler stages af bij diverse clubs. Dat zijn niet per se de clubs die de makelaar hem eerder heeft genoemd. Het talent verhuist van de ene naar de andere club.

5. Als de stage succesvol is, tekent de speler een typisch kortetermijncontract met de club (de tussenpersoon sluit vaak korte contracten). Dit contract is vaak onzeker en gaat ten koste van de jonge speler. Dwingt de voetballer geen contract af, dan moet hij de club verlaten.

6. Is geen enkele stage succesvol en krijgt de tussenpersoon de speler niet bij een club ondergebracht, dan wordt het talent aan zijn lot overgelaten. Hij heeft geen verblijfadres en kan de tussenpersoon niet meer bereiken.

7. Normaal gesproken moet een verbindingsman de kosten van het verblijf op zich nemen, net als de heen- en terugreis naar het land van herkomst. Veel bemiddelaars geven er echter de voorkeur aan om de speler te verlaten wanneer hij geen contract krijgt.”

(Tom Knipping & Iwan van Duren, “Voetbal & maffia – we schieten je kapot”, Voetbal International, Gouda 2012, blz 199-200)