Close

August 24, 2012

Roy Makaay gescout

“‘[…] Bij veel clubs moeten scouts werken voor een habbekrats, gaan er dan bij beunen en brengen spelers ook naar andere clubs. Al met al wordt er veel te weinig geld aan scouting besteed. Als je Messi nou eens in een getal uitdrukt en je zet hem technisch, tactisch, conditioneel, mentaal op 100. Als je dan een speler haalt die ten opzichte van Messi, de beste speler ter wereld, 60 heeft, dan kun je heel hard met hem gaan trainen en hem misschien op 65 brengen. Dan kun je er beter eentje van 65 halen en die naar 70 brengen, enzovoorts. Zorg dus dat je goed scout en ga de aangetrokken talenten trainen met goede mensen zodat ze van 65 naar 70 gaan. Als een speler slecht speelt, moet je toch kunnen zien dat hij een goede voetballer is. Dat hield ik mijn scouts altijd voor. Dat is doorzicht, kijken naar basiskwaliteiten. Want techniek blijft altijd de basis.’

Op het hieronder afgedrukte scoutingformulier [NB: het, overigens duidelijk op het scouten van keepers toegespitste (!), formulier is hier niet weergegeven; Editors] ontbreekt een belangrijke eigenschap, volgens Looijen. ‘Bijdrage aan het wedstrijdresultaat moet er ook op. Dat heb ik er later dan ook aan toegevoegd. Een voorbeeld. We hebben bij NEC ooit Roy Makaay niet genomen. In de scoutingrapporten stond dat hij geen geweldige techniek had, zijn eerste aanname was matig, Roy was geen geweldige kopper, niet geweldig snel. Wij hebben hem bij NEC laten lopen. Dat was misschien niet gebeurd als dat ene facet er wél op gestaan had. Makaay scoorde namelijk altijd, stond altijd op de goede plaats, altijd met het gezicht naar de goal en had een geweldige mentaliteit. Zijn bijdrage aan het wedstrijdresultaat was dus heel groot. Bij een centrale verdediger kun je zeggen dat hij houterig is en geen geweldige trap heeft. Maar als hij in een wedstrijd drie keer de bal van de doellijn haalt, heeft hij toch een belangrijke bijdrage aan het wedstrijdresultaat.’”

(Bert Nederlof, “Leen Looijen – Van verliezen leer je winnen”, [2012], blz 47-48)

Literatuur:

Hans Sonneveld, “De jacht op talent – Het verhaal van een voetbalscout”, Uitgeverij La Rivière & Voorhoeve, Kampen 1992