Close

August 27, 2012

De voetbaloorlog: Honduras – El Salvador

“[…] wanneer voetbal en politiek samenkomen, krijg je soms echt een bloedbad. Zo lopen in 1969 de spanningen tussen El Salvador en Honduras hoog op. Immigratieproblemen en grensconflicten hebben de onderlinge verhoudingen tussen beide buurlanden behoorlijkt verziekt. De vele Salvadoranen die hun land ontvlucht zijn omwille van het dictatoriale bewind en zch in Honduras hebben gevestigd, krijgen op 30 april 1969 de opdracht om binnen dertig dagen het land te verlaten.

Om het nog erger te maken staan er ook onderlinge kwalificatiewedstrijden voor het WK 1970 op het programma. De eerste onderlinge wedstrijd is op 8 juni in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Heel wakker komen de Salvadoranen echter niet voor de dag. Wat wil je? De hele nacht hebben Hondurezen voor het hotel van de Salvadoranen op hun autoclaxons gedrukt, met stokken op lege vaten geslagen en zijn er vuurpijlen afgeschoten! Om over de stenen die door de ramen vlogen nog maar te zwijgen. Al bij al valt het 1-0 verlies dus nog wel mee, zou je denken. Nee hoor, de teleurstelling in El Salvador is immens. De achttienjarige Amelia Bolaños is zo aangedaan door het verlies dat ze zichzelf in het hart schiet. Met het pistool van haar vader. Amelia groeit uit tot martelaar. De media poken de hele hetze nog wat op en Amelia krijgt zelfs een op de televisie live uitgezonden staatsbegrafenis. En wie loopt er achter de kist? Inderdaad, het Salvadoraanse voetbalelftal.

Natuurlijk houden ze in El Salvador voor de return op 15 juni de Hondurese spelers ook de hele nacht wakker. Rotte eieren en dode ratten worden door de kapot gesmeten ramen naar binnen gegooid. Een dag later wordt in het Flor Blanc-stadion de Hondurese vlag verbrand. Honduras verliest de wedstrijd met 3-0. De ploeg wordt in pantservoertuigen uit het stadion ontzet. Meegereisde fans worden stevig aangepakt. Er vallen twee doden. Echter, omdat de FIFA de regel van het doelsaldo nog niet heeft ingevoerd, moet er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Op neutraal terrein. Die wedstrijd wordt op 27 juni in Mexico-stad gespeeld. En zoals dat een goede thriller betaamt, eindigt die wedstrijd na negentig minuten in een 2-2 stand. El Salvador zal echter nog eenmaal scoren in de verlenging. Die overwinning gooit alleen nog meer olie op het vuur.

Uitgeweken Salvadoranen krijgen het moeilijk in Honduras. Het Salvadoraanse leger trekt op 14 juli Honduras binnen om deze landgenoten te beschermen. Het is het begin van een honderdurige oorlog. La guera del futbol zal vier dagen duren en het leven kosten aan maar liefst tweeduizend mensen.”

(Joost Houtman en Jan-Cees Butter, “Het foute elftal – moord en doodslag in de voetballerij”, Lebowski Publishers, Amsterdam 2012, blz 249-250)

Literatuur

Frank Grootemaat, “Burenruzies – Voetbalinterlands vol strijd en rivaliteit”, Uitgeverij Fagus, IJzerlo 2010 (in het bijzonder: “Honduras – El Salvador – De voetbaloorlog, blz 125-141)

Voetbaltaal

“Voetbal is oorlog

Aan Rinus Michels toegeschreven platitude uit zijn Ajax-tijd. Betekent zoveel als dat de beuk er op z’n tijd in moet (‘bloed aan de paal’). Met techniek alleen kom je er niet meer.
Overigens is er in het verleden ook een heuse voetbaloorlog geweest. Van Dale geeft als omschrijving: ‘honderdurige strijd die in 1963 ontstond tussen Honduras en El Salvador, naar aanleiding van een voetbalwedstrijd’. Dit jaartal is echter onjuist. Het was in 1969 dat een kwalifikatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap tussen bede Midden-Amerikaanse landen – die toch al niet zulke goede betrekkingen met elkaar onderhielden – tot zodanige rellen leidde dat de beide naties onmiddellijk hun diplomatieke betrekkingen verbraken en in minder dan geen tijd met elkaar in een oorlog waren verwikkeld!”

(Rob Siekmann en Frans Duivis, “Voetbal!”, Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht 200, blz 186)