Close

July 23, 2012

Voetbalwoordenboek (bijnamen): “Kaiser”

“De bijnaam ‘Kaiser’ kreeg hij na de bekerfinale van 1968-’69 tegen Schalke ‘04. Beckenbauer maakte een overtreding tegen Stan Libuda, de lieveling van de Schalke-aanhang. ‘Het fluitconcert liet me bijna in de grond kruipen. Ik schrok. Wat had ik misdaan? Het was een overtreding zoals duizenden spelers voor me en duizenden na me begaan. Niets ergs. Maar alleen mij werd dit zo kwalijk genomen.’ Aldus Beckenbauer zelf in zijn boek Halbzeit. Toen hij de bal een minuut later ontving, ging het publiek opnieuw te keer. Beckenbauer begon in de hoek die het luidst schreeuwde met de bal te jongleren. Van de ene voet op de andere, naar het hoofd en weer naar de voet. Dit duurde veertig seconden, daarna speelde hij de bal af. Het was muisstil. Volgens een journalist liet Beckenbauer door deze uitdagende actie zien dat hij de baas op het veld was, niet het publiek. Hij werd toen voor het eerst ‘Kaiser’ genoemd.”

(Rob Wolf en Hans de Beukelaer, “Bayern fur Holländer – Nederland en de Duitse kampioen”, Uitgeverij Fagus, Aalten 2006, blz 24-25)