Close

July 26, 2012

Voetbaltactiek: het neutraliseren van de “lange bal”

“Foppe raapt een paar steentjes op. Hij legt er eentje bij de zestienmeterlijn op de helft van Nieuw-Caledonie. Het steentje stelt hun centrale verdediger voor. Vlak daarvoor legt hij een groen glasscherfje: de bal. Net over de middellijn, op de helft van Tuvalu, liggen vier steentjes die de aanvallers van Nieuw-Caledonie verbeelden. Foppe pakt opnieuw vier steentjes en legt ze tegen deze steentjes aan: de defensie van Tuvalu. ‘Als deze speler’, en hij wijst op de centrale verdediger van de tegenstander, ‘aan de bal is, wat doen we dan?‘ Foppe wijst naar Rème als een antwoord uit de groep te lang uitblijft. De verdediger weet het even niet. ‘Wat moet je doen?’ herhaalt Foppe zijn vraag. Rème aarzelt. Je ziet hem denken, maar hij durft niets te zeggen.

‘Press’, zegt zijn buurman Alopua.

Rème herhaalt: ‘Press’.

‘Heel goed’, geeft Foppe aan. ‘Druk zetten. Want als je dat goed doet, kan hij een bepaalde bal niet spelen. Welke bal wil je niet dat hij speelt?’

Nu weet Remè het antwoord wel. ‘De lange bal.’

‘Heel goed, de lange bal. En als hij nu niet gedekt is en toch de lange bal gaat spelen. Wat doen we dan?’

Opnieuw hoor ik de hersenen om me heen kraken. Foppe geeft zelf het antwoord. ‘Dan zak je een paar meter terug. Doe je dat niet, dan loopt de aanvaller uit je rug weg en hebben ze vrije doorgang. Dan ben je gezien. En dat gebeurde gisteren voortdurend. De eerste drie goals kwamen uit dit soort situaties.’ Voor de zekerheid herhaalt Foppe zijn conclusie. ‘Dus wanneer je ziet dat de lange bal wordt gespeeld, gaan de verdedigers een paar meter terug, zodat je nooit wordt verrast door een opkomende aanvaller. Is dat duidelijk?’ Hij kijkt de kring rond. Voorzichtige knikjes. ‘Is dat duidelijk?’ vraagt hij nogmaals. Opnieuw krijgt hij weinig respons. Een Tuvaluaan laat zch moeilijk in de ziel kijken.”

(Koen van Santvoord, “Foppe de Haan: Bondscoach voor 4 weken – Op pad met het nationaal elftal van Tuvalu”, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 2012, blz 193-194)

Literatuur over Foppe de Haan:

Eppie Dam m.m.v. Tjeu Seeverens, “Portret van een bijzonder gewoon mens”, Uitgeverij Eisma, Leeuwarden 2001

Jan Dijksma en Caroline Bieckmann, “Hartstikkene Foppe – een elftal lessen in leiderschap”, Friese Pers Boekerij, Leeuwarden 2008

Zie ook:

www.vriendenvantuvalu.nl