Close

June 4, 2012

Voetbalwoordenboek: “Superboeren”

“Geuzennaam van De Graafschap. ‘Boeren’ is een scheldnaam, maar ‘Superboeren’ een eretitel die ontstond toen De Graafschap eens zeer goed presteerde in de Eredivisie.”

(Rob Siekmann en Frans Duivis, “Voetbal! “, Uitgeverij Het Spectrum Utrecht 2000, blz. 168)

“Met hartstochtelijk voetbal reeg het zelfmoordcommando van Kistemaker de zeges aaneen en het stadion was elke wedstrijd met meer dan 10.000 toeschouwers stijf uitverkocht. Het was Kraaij jr. die de term ‘boerenbruiloft’ voor die avonden verzon. Lachend: ‘En als iemand verstand van bruiloften had, dan was ik het wel.’ Tegelijk introduceerde hij, in een interview met De Gelderlander, de geuzennaam Superboeren bij De Graafschap. ‘De supporters werden er gek van dat ze overal werden uitgemaakt voor boeren. Ik zei: “Dat moet je juist koesteren. Jullie zijn geen boeren, maar superboeren.” Die uitdrukking is nog steeds van kracht. Daar ben ik best trots op.’”

(Iwan Tol, “Hans Kraay jr. – Achter de kleedkamerdeur”, Nieuw Amsterdam uitgevers, Amsterdam 2012, blz. 93-94)