Close

June 23, 2012

Voetbaltaktiek: de “Robben-wissel”

“Na de tamme, oervervelende openigswedstrijd tegen Duitsland (1-1) ging het in de tweede EK-wedstrijd helemaal los. Nederland en Tsjechie haalden het beste in elkaar naar boven en speelden vol op de aanval in wat de BBC zou uitroepen tot de mooiste vertoning ooit op een Europees Kampioenschap.

Nederland was ietsje beter, maar gaf in Aveiro een 2-0 voorsprong uit handen. Het was de wedstrijd van de befaamde Robben-wissel die Advocaat door de publieke opinie zo zwaar werd aangerekend dat hij er depressief van werd.

Arjen Robben, die op links een voortdurende plaag voor de Tsjechen was en beide Oranjegoals had voorbereid, werd na een uur vervsngen door Paul Bosvelt. Advocaat wilde de blessuregvoelige linksbuiten sparen en de rem zetten op zijn onstuimig aanvallende elftal.

Van Hanegem was het er niet mee eens. ‘Het stond 2-1 en je kon verwachten dat de Tsjechen alles of niets zouden gaan spelen, een tegen een.’

Willem zou Frank de Boer – niet helemaal fit, maar wel op de bank – hebben ingebracht. ‘Voor Cocu of zo. Ik zou in elk geval m’n snelle mensen voorin hebben laten staan. De Boer zou ze met een lange trap zo voor de keeper kunnen zetten.’

Maar Advocaat was bang dat Robben misschien wel weer een spierblessure zou oplopen. ‘Ja, maar als zo’n jongen zich lekker voelt en uitstekend in de wedstrijd zit, is die kans niet zo groot. Zo’n blessure ontstaat als een speler niet goed in de wedstrijd zit en gaat lopen fiorceren. Maar Arjen had vleugels.’

Is de wissel helemaal niet besproken? Was het een solo-actie van Advocaat? Van Hanegem weet het niet, want in de rust praatte de bondscoach met Bert van Lingen en de derde assistent, Jan Wouters. ‘Ik was daar niet bij, want ik hield me bezig met Johnny Heitinga. Die had het moeilijk tegen die invaller van Liverpool, Vladimir Smicer, die eropuit was om overtredingen van Heitinga uit te lokken. En Johnny had al geel.’

Van Hanegem waarschuwde en instrueerde de jonge verdediger, die nog maar pas rechtsback speelde. Maar nadat Robben het veld had geruimd en de Tsjechen hadden gelijkgemaakt, trapte Heitinga in een foefje van Pavel Nedved en kreeg voor de tweede keer geel. Met tien man incasseerde Nederland vlak voor tijd de 2-3 van Smicer.”

(Jaap Visser en Wessel Penning, “Willem gaat diep – In tien gesprekken”, Kick Uitgevers / Uitgeverij Carrera, Rotterdam / Amsterdam 2012, blz 68-69)

Literatuur over Dick Advocaat:

Maarten Meijer, “De grote droom van de Kleine Generaal”, Tirion Sport, Tirion Uitgevers, Baarn 2009