Close

June 6, 2012

Voetbalbeleid en voetbaltaal: het Korbach-effect

“Besturen van voetbalclubs hopen door te trainer te ontslaan de slechte resultaten van hun eerste elftal te beëindigen. Door het schokeffect van de trainerswissel zou een nederlagenreeks kunnen worden gestopt. In Nederland wordt een succesvolle trainerswissel wel het ‘Korbach-effect’ genoemd. Fritz Korbach slaagde er eind jaren tachtig in de zeer slechte prestaties van Volendam ten goede te keren, waardoor degradatie uitbleef. Korbach heeft naderhand als trainer van een nieuwe club vaker voor het naar hem vernoemde effect gezorgd.”

(Rob Siekmann en Frans Duivis, “Voetbal!”, Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht 2000, blz. 99)

“[…] Volendam bleef winnen, winnen en winnen. Zeventien duels bleven we ongeslagen. De Telegraaf sprak van het ‘Korbach-effect’. Dat etiket is me sindsdien blijven achtervolgen.”

“Cambuur degradeerde dat jaar en ik stond er bij de buitenwacht niet best op. Het ‘Korbach-effect’werd het ‘Korbach-defect’.”

(Fritz Korbach, “‘Witte muizen, rode staarten…’ – verhalen van een voetbaltrainer” , m.m.v. Henk Wageman, Uitgeverij BZZToH, ‘s-Gravenhage 2000, blz. 112, 123)

“Witte muizen, rode staarten…”

“En waar gaat het eigenlijk allemaal om? Om het voetbalspel zelf en om het plezier dat de supporters en andere voetballiefhebbers daaraan kunnen beleven. Er wordt veel onzin verteld in de voetbalwereld. Men maakt er een wetenschap van. Maar het blijft een spel. Een prachtig, verslavend, opwindend spel,. En iedere keer als ik daar onzin over hoor verkondigen, roep ik ‘Witte muizen, rode staarten…’ Het gaat niet om de randzaken, maar om het voetbal zelf. Daar houd ik me mee bezig. Al bijna mijn hele leven. En dat zal niet veranderen.”

(Fritz Korbach, “‘Witte muizen, rode staarten…’- verhalen van een voetbaltrainer”, m.m.v. Henk Wageman, Uitgeverij BZZToH, ‘s-Gravenhage 2000, blz. 156)

Andere literatuur over Fritz Korbach Vincent Ronnes, “Fritz Korbach onaangepast”, Tirion Sport, Tirion Uitgevers, Baarn 2007