Close

June 7, 2012

Sparta Rotterdam tegen Bayern München

Als eerste Nederlandse club speelde Sparta in Europees verband tegen Bayern München. De Rotterdamse club ontmoette op 25 november 1970 Bayern München in de derde ronde van de Runners Up Cup (EC3). Sparta had die ronde bereikt door overwinningen op het IJslandse IA Akranes (thuis 6-0 en uit 0-9) en het Ierse Coleraine ([thuis] 2-0 en uit 1-2). In München capituleerde Sparta pas in de 88ste minuut. Het werd 2-1 door doelpunten van Edgar Schneider (56) en Gerd Müller (88), nadat Sparta in de 16e minuut nog de leiding had genomen via Nol Heijerman.

Volgens VI journalist Cees van Cuilenborg was het ‘een openbaring om te constateren hoe het tactisch gaaf optredende Sparta het duidelijk verraste Bayern München kleineerde’. De Duitse lijstaanvoerder speelde nonchalant en de besnorde Franz Beckenbauer straalde volgens Van Cuilenborg onderschatting uit. ‘Hautain stapte Bayerns libero over de grasmat, maar toen de voetbalmeester zijn klasse niet met een minimum aan inspanning kwijt kon, raakte hij geïrriteerd. Hij verspeelde de simpelste ballen en bereikte het toppunt van agitatie door op een bepaald moment zijn trainer Udo Lattek te beduiden dat hij – Franz – liever van verder spelen afzag. Hij wilde z’n snor drukken.’ Aan de hand van het eerste duel verwachtte Van Cuilenborg een boeiende return.

Helaas kwam hij bedrogen uit. Thuis verloor Sparta kansloos met 1-3 door drie doelpunten van Gerd Müller (23, 40, 68), nadat de Deen Jörgen Kristensen in de 32ste minuut nog gelijk had gemaakt. Volgens Van Cuilenborg hoefde in het Rotterdamse stadsdeel Spangen ‘nooit iemand meer te roepen dat Gerd Müller een simpele voetballer is. De spits van Bayern München wordt immers nog vaak versleten voor een niet al te groot technicus, wiens doelpunten aan toeval en kracht worden toegeschreven. Sparta weet nu dat het anders is. Gerd Müller – die in zijn bewegingen alles van de topvoetballer mist – plaatste Sparta op ontnuchterende wijze in de werkelijkheid terug. Driemaal sloeg hij toe, na evenzo veel malen actief te zijn geweest in de combinaties voorafgaande aan zijn eigen treffers.’ De overwinning was volgens Van Cuilenborg vooral toe te schrijven aan het verschil in klasse, routine en slagvaardigheid. ‘Daarom is Sparta’s uitschakeling door een team als Bayern München geen schande’, schreef hij tot slot verzachtend.

(Rob Wolf / Hans de Beukelaer, “Bayern für Holländer – Nederland en de Duitse kampioen”, Uitgeverij Fagus, Aalten 2006, blz. 20-22)