Close

June 20, 2012

René van der Gijp gescout

“De tweede Dordtenaar, René van der Gijp, verklaarde in hetzelfde V.I. interview van december 1984 het volgende: ‘Ik kon ook kiezen tussen Feyenoord en Sparta en koos voor Feyenoord. Waarom? Kijk, omdat ik naar Spangen nog een tram extra moest pakken heb ik voor Feyenoord gekozen. Ik stapte in Dordt op de trein en twintig minuten later stond ik bij de Kuip voor de deur. Met Sjaak Troost en Corrie Lems, die in dezelfde groep zaten. Met Carlo de Leeuw drukte ik mij halverwege een soort marathon, want van onze trainer moesten wij zoveel lopen, dat wij scheel zagen. Onderin de stationshal gingen wij lekker naar de radio luisteren.’

In februari 1976 hoorde onze jeugdscout van één van Renés ooms, dat René het niet bar naar zijn zin had bij Feyenoord en inmiddels in B2 speelde. Na een eerste rapport van 25 februari 1976 van onze jeugdscout volgde mijn rapport een maand later.

R. de Hoon 25.2.76 Z 56 – Goede spelverdeler. Aanwinst voor Sparta. Veel interesse voor Sparta.
J. Sonneveld 27.3.76 Z 63 – Goede techniek. Pass goed. Rustig. Niet erg explosief. LUI?

De conclusie was duidelijk, hoewel René, in tegenstelling tot Michel Valke, niet rechtstreeks naar het betaalde voetbal ging. Het leek ons voorlopig het beste dat hij naar de voetbalschool ging, onder leiding van Koos Verbeek.”

(Hans Sonneveld, “De jacht op talent: Het verhaal van een voetbalscout”, Uitgeverij La Rivière & Voorhoeve, Kampen 1992, blz 63)

Literatuur over René van der Gijp:

Michiel van Egmond, “gijp”, Voetbal International, Gouda 2012