Close

June 26, 2012

Kees en Kuiphof

“Papa zit voor in huis, achter zijn krant en waarschuwt mijn moeder. Het is 20 december 1965 en ik heb weer een rapport bij me. Het is me eerder niet gelukt het Dalton Lyceum te overleven, ik haal daarna wel moeizaam de MULO met middenstandsdiploma en nu knoei ik wat raak aan de Middelbare Handelsdagschool.

Ik zit meer in Rex, aan de Poten, om de ochtendfilm te zien of bij ADO, dat net Ernst Happel heeft binnengehaald. Ik heb een voldoende voor natuurkunde op mijn cijferlijst ontdekt, maar zelfs die verdien ik niet, want ik heb gespiekt. Mijn vader kijkt maar heel kort naar mijn rapport. ‘Ik ga me hier niet meer boos om maken’, zegt hij. ‘Je hebt op 1 januari werk.’ En hij duikt weer achter zijn krant. Ik voel me opgelucht. Geen woorden, maar daden. Ik zal die ouwe eens wat laten zien. Het is gezellig aan tafel.

En zo is het gekomen. Ik werk eerst een blauwe maandag als jongste bediende bij een reisbureau (Airtour Holland) en schrijf daarna brutaalweg een briefje naar meneer Kuiphof. Die schrijft voor de Haagsche Courant en de Sportkroniek, het officieel orgaan van de KNVB. Hij verslaat bovendien wedstrijden voor de NTS. ‘Mag ik uw koffers dragen tijdens het komende WK voetbal in Engeland?’, schrijf ik. En mijn vader buldert van de lach. Maar hij lacht me niet uit.

Op een maandagavond, als het rustig is in ons nieuwe huis aan het Buitenrustplein 9, stamelt mijn moeder aan de telefoon: ‘Natuurlijk meneer Kuiphof, ik zal hem even voor u roepen.’

En Herman Kuiphof hangt er echt. ‘Leuk briefje’, zegt die vertrouwde stem, want meneer Kuiphof geldt bij ons als autoriteit en zijn mening is steevast de juiste.

Ik mag me melden op zijn kantoor aan de Haagse Zwarteweg en krijg een contractje als leerling-verslaggever voorgeschoteld. Voor 175 gulden per maand mag ik meneer Kuiphofs koffers dragen tijdens het toernooi in Engeland. En hij laat me ook schrijven. Over Engeland-Uruguay, Engeland-Mexico, Engeland-Argentinie. Ik ben ook bij de finale.”

(Kees Jansma, “KEES”, Uitgeverij de Buitenspelers, Rotterdam 2011, blz 9-11)

Publicaties van Kees Jansma over Oranje:

“Omzien naar de zomer van 1988”, Weekbladpers BV/VI, Amsterdam 1988 [ook herdrukt in: Kees Jansma, “KEES”, Uitgeverij de Buitenspelers, Rotterdam 2011, blz 93-143]

“Waarom Oranje niet won”, D.C.M. pers, Neerpelt (Belgie) 1990