Close

May 12, 2012

Hans van Breukelen in “Winnen”

“Als je een situatie wilt veranderen moet je beginnen bij jezelf.

Onze waarnemingen zijn geconditioneerd. Met andere woorden: we zitten vol oordelen en vooroordelen. De lens waardoor we kijken, is bepalend voor de interpretatie van wat we zien. We zien de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zijn, of zoals wij geconditioneerd zijn ernaar te kijken. Als je iemand voorovergebogen ziet lopen, dan is over het algemeen de indruk dat die persoon verdrietig is, terwijl het ook kan dat diegene last van zijn rug heeft. Als we beschrijven en oordelen wat we zien, beschrijven we in feite onszelf.

Als je een situatie wilt veranderen, moet je bij jezelf beginnen. Er is geen absolute waarheid, realiteit of werkelijkheid. Er is slechts een perceptie van die werkelijkheid. Vroeger had ik de neiging om anderen mijn wil op te dringen. Of het nu René van der Gijp of Romario was, ik wilde en verwachtte van hen hetzelfde als van Berry van Aerle en Wim Kieft. Ik ging voorbij aan de verschillen tussen mensen en negeerde hun behoeften, voorkeuren en kwaliteiten. Logisch dat mijn gedrag destijds niet altijd het gewenste effect had op anderen. Ik kreeg het pas voor elkaar dat anderen de dingen deden die ik wilde, toen ik mezelf veranderde en anders naar de situatie leerde kijken. Zoals Cruijff zegt: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’”

(Hans van Breukelen, “Winnen – van talent naar topspeler”, Uitgeverij L.J. Veen, Amstrerdam/Antwerpen 2011, blz. 286-287)