Close

May 4, 2012

Gelijkenissen tussen Messi en Maradona

22 juni 1986, Estadio Azteca, Mexico-Stad Argentinië-Engeland / 18 april 2007, Camp Nou, Barcelona-Getafe

“De shirtjes zijn anders. En ook het belang van de wedstrijden: de ene is een halve finale in de Copa del Rey, de andere een kwartfinale in een wereldkampioenschap met een tegenstander waar Argentinië voor het eerst tegen speelde sinds de Falklandoorlog van 1982. […] De hoofdrolspelers zijn ook verschillend: Maradona […] is vijfentwintig jaar oud, hij is de Nummer Tien, de wereldster. Messi, de Vlo – hij was nog niets eens geboren toen The Golden Boy dit doelpunt maakte – is een jongen van negentien jaar oud die nog maar twee jaar geleden in de Spaanse competitie en in het Argentijnse elftal debuteerde. […] de twee doelpunten lijken echt heel veel op elkaar, het ene lijkt een kopie van het andere.

“Een dag later ziet iedereen dat de geschiedenis zich herhaalt. Op YouTube, het mondiale videoarchief, bereikt het doelpunt ook de surfers op internet. Het wordt duizenden keren geplaatst en vergeleken met dat van Maradona. Op internetfora wordt gediscussieerd over welk doelpunt nou het beste is. Iedereen, van expert tot liefhebber, heeft zijn eigen mening als de media de twee doelpunten op alle mogelijke manieren proberen te vergelijken […].

“Hier gaan we dan: Leo deed er 12 seconden over, tegen de 10,8 van Diego; hij legde 60 meter af tegen de 62 in het Azteca; 13 balcontacten tegen 12 van Pluisje; hij passeert 5 tegenstanders waar Marasdona 6 Engelsen achter zich laat. De grafische schemaatjes worden over elkaar gelegd, ze worden één voor één geanalyseerd om ze te vergelijken, om ze te begrijpen […] van de plek waar de actie begon tot het vieren van het doelpunt (beide spelers rennen naar de cornervlag rechts in het veld).”

22 juni 1986, Estadio Azteca, Mexico-Stad, Argentinië-Engeland / 9 juni 2007, Camp Nou, Barcelona-Espanyol

“De Hand van God is opnieuw vertoond. Met alles erop en eraan. Maradona verschalkte op 22 juni 1986 Peter Shilton, die uit zijn doel kwam en die vijftien centimeter langer dan hij was. Messi verschalkte met zijn sprong Carlos Kameni, die negentien centimeter langer is. Ondanks de Engelse protesten keurt de Tunesische scheidsrechter Ali Bennaceur het doelpunt goed wanneer zijn assistent naar de middenstip wijst. Ook Rodriguez Santiago doet dat, ondanks de in 2007 aanwezige technische hulpmiddelen en de wanhoop van de Espanyol-spelers.”

Conclusie

“[…]Hij heeft in één seizoen twee doelpunten gemaakt à la Maradona, De twee doelpunten tegen Engeland – eentje tegen Getsafe en eentje tegen Espanyol. Hij heeft ze allebei nagedaan.[…]”

(Luca Caioli, “Messi – Het verhaal van een jongen die een wereldster werd”, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2011, Hoofdstuk 27: “Leo en Diego”, blz. 27 e.v.)

Literatuur over Maradona

– Michel Di Tria, “Maradona”, Centerboek, Harmelen 1990

– Julio Llinàs en Fernando Niembro, “Onschuldig: (roman), Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam 1995

– Chris Willemsen, “De moord op Maradona”, Nederlandse Sportbibliotheek 24, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 1996

– Jimmy Burns, “De Hand van God – het leven van Diego Maradona”, Uitgeverij Elmar, Rijswijk 1997

– Diego Armando Maradona, “Ik ben El Diego – God van het voetbal”, A.W. Bruna Uitgeverij, Utrecht 2000