Close

April 18, 2012

Waarom bleef keeper Dasajev stokstijf staan, terwijl hij in de baan van het schot stond?

“Interessant is ook het lange, bijna journalistieke verhaal over het EK-doelpunt van Marco van Basten, in de [EK-]finale tegen de Sovjet-Unie, op 25 juni 1988. Terwijl alle andere toeschouwers juichen om de weergaloze volley in de linkerbovenhoek, heeft [hoofdpersoon] Erik [van Duijn] er een ‘niet pluis-gevoel’ bij.

Waarom bleef keeper Dasajev stokstijf staan, terwijl hij in de baan van het schot stond? Waarom onderbrak hij zijn huppende beweging precies op het moment dat de bal, verrassend geschoten maar zeker niet onhoudbaar, over hem heen vloog? Vanwaar deze hapering die zijn team en zijn land de titel kostte? Een fluctuatie in de zwaartekracht? Omkoping?

Het geval houdt hem langdurig bezig en hij komt er niet uit. Het is Dasajev zelf, die jaren later, in 2006 ongeveer, uitkomst moet bieden. Via bemiddeling van Van Basten en Guus Hiddink [toen coach van het Russische nationale voetbalelftal; RS senior] krijgt hij de Russische keeper zelf te spreken, zoals [Sander] Kollard [de auteur van de in NRC Handelsblad/Boeken/Nederlandse literatuur van vrijdag 13 april 2012 op blz. 11 door Janet Luiz besproken debuut- en verhalenbundel getiteld Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (uitgeverij Van Oorschot), uit welke bespreking het onderhavige citaat afkomstig is] ons wil laten geloven. Dasajev vertelt dat het geen fout is geweest die hem aan de grond hield. Het was een ingreep van hogerhand, meent hij. Een wonder! ‘Het moest zo zijn’. De val van het communistische regime zou zijn versneld door de verloren finale. De keeper heeft dus, achteraf gezien, niet gewoon misgetast, maar een nuttige bijdrage geleverd aan de wereldgeschiedenis.

Erik is geĆ«rgerd door deze uitleg. Hij wil wetenschappelijke feiten, geen gebazel over wonderen, religie of politiek. Maar na het gesprek [met Dasajev] voelt hij zich ineens bevrijd, omdat hem, alweer door een soort vader, een knellend vraagstuk uit handen is genomen.”