Close

February 1, 2012

Een gebrek aan respect voor het spel?

Is het onsportief gedrag wanneer een speler naar een hoekvlag van de tegenpartij (of ook wel één van de eigen partij) gaat om de bal daar vast te houden en zo tijd te rekken? Het is vlak voor het einde van de wedstrijd en de score van dat moment moet koste wat koste worden bevroren. Was Johan Cruijff niet ooit de uitvinder van deze taktische manoeuvre? Hoe heet die overigens in het jargon van de voetbaltaal of bestaat er geen aparte term voor?

Soms zie je een scheidsrechter wel eens hiervoor affluiten. Is dat terecht? Het is toch niet verboden in de spelregels om zo te handelen? Natuurlijk dreigt soms een felle strijd om te bal die uit de hand kan lopen. De aanvaller probeert er tenminste nog een corner uit te slepen of een inworp al dan niet in eigen voordeel te forceren en dat kost ook weer tijd. De verdediger(s) raakt/raken geirriteerd: hij/zij willen de bal zo snel mogelijk de bal terugveroveren (zelfs in de top van het vrouwenvoetbal zal dit professionele fenomeen echter nog wel niet voorkomen?). Is het tegen de geest van het spel dat de aanvaller zo handelt? Hij probeert het spel immers “dood” te maken. Hij gaat niet voor een doelpunt, al is hij wel bezig met “winnen”. Wat het doel van een voetbalwedstrijd is (zelfs al probeert hij een bepaalde negatieve score of gelijkspel te bevriezen, omdat die voldoende is voor het nagestreefde eindresultaat in competitie of beker).

Als je de spelregels in hun wereldwijd bindende, Engelstalige versie van de FIFA erop raadpleegt, dan vindt je in de officiële bijbehorende “Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees” bij regel 12 over overtredingen en onbehoorlijk gedrag dat een gele kaart kan worden getrokken voor het geval dat een speler handelt op een wijze waaruit een gebrek aan respect voor het spel blijkt. Er volgt dan natuurlijk ook een vrije trap voor de andere partij. Is het juist dat de scheidsrechter preventief fluit om een handgemeen of opstootje te voorkomen? Of is het gewoon onsportief en spelbederf, al is het niet strafbaar als “tijdrekken”? Behoort dat tot zijn beleidsvrijheid, tot een vrije arbitrale beoordelingsmarge? Wat getuigt er in deze of aanverwante sfeer nog meer niet van een “respect voor het spel” en waarom? Dat is in ieder geval wel een behoorlijk rekbaar begrip.

Image: RDFC Fans Blog