Close

February 1, 2012

De wisselwerking tussen Mourinho en het Duitse voetbal

“Ondanks de goede jeugdopleiding heeft Real Madrid vooral de ambitie om, veel meer dan Barça in ieder geval, jonge talenten te verkopen en ze niet zomaar te laten doorstromen naar het eerste team, vanwege de onophoudelijke aanwas van topspelers aldaar. Ook tijdens de laatste aankoopronde heeft Mourinho topspelers of op zijn minst uitstekende spelers (soms ook jonge maar succesvolle spelers zoals de Fransman Varane) aan zich weten te binden, onder wie de Turken Sahin en Altintop, die niet toevallig uit de Duitse competitie afkomstig waren (Borussia Dortmund en Bayern Munchen). Dit is geen toeval, gezien de sterke wederzijdse aantrekkingskracht tussen Mourinho en Duitsland. Aan de ene kant heeft [de] Portugese coach veel interesse in Duitse spelers of spelers die actief zijn in de Duitse competitie. Sahin en Altintop hebben zich gevoegd bij Khedira en Ozil en bovendien was er langdurige belangstelling voor Schweinsteiger.

“Aan de andere kant heeft Duitsland Mourinho’s methode geruime tijd bestudeerd en overgenomen, zowel op het gebied van training als op tactisch vlak. Het begon allemaal in 2005, toen […] bondscoach Klinsmann een wedstrijd van Chelsea bijwoonde en bijzonder onder de indruk was van de snelheid, de fysieke kracht en de verscheidenheid aan spelpatronen van de Blues, en het hoogtepunt volgde tijdens het WK 2010, met het team van Löw dat speelde met omschakelingen en counters die vergelijkbaar waren met die van Chelsea of Inter. Maar ook veel Duitse clubtrainers bepleiten Mourinho’s innovatieve manier van coachen en zijn tactische veelzijdigheid: Jürgen Klopp bijvoorbeeld, de drieënveertigjarige trainer die kampioen werd met Borussia Dortmund, en Thomas Tuchel, de zesendertigjarige trainer van [het] indrukwekkende FSV Mainz 05, die ook wel de Mourinho van Westfalen en Rijnland-Palts worden genoemd.”

Dit citaat is afkomstig uit het boek “De filosofie van Mourinho” door Sandro Modeo (Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2011). Het is dus kennelijk zo – althans afgaande op dit citaat – dat het counter- of, beter, omschakelingsvoetbal van Mourinho de Duitsers heeft geïnspireerd en Mourinho vervolgens Duitse spelers die in zijn “leer” zijn grootgebracht, heeft gecontracteerd. Dat had ik zo nog niet eerder begrepen.